vrijdag 15 januari 2010

Carbon Cutters

Ik doe niet aan dieëten. Maar als ik het wel zou doen, zou ik wellicht voor de Weight Watchers methode kiezen. Niet dat ik elke week naar zo'n club zou gaan. Hun puntensysteem daarentegen spreekt me aan. Een vriendin liet me vorig jaar zo'n boekje zien. Daarin stonden per voedingsgroep allerlei producten opgesomd, zowel algemeen als specifieke (huis)merkproducten. Alles wat je eet, krijg een aantal punten, en per week mag je niet boven een maximum uitkomen.

Bestond er maar zo'n gids voor het klimaat. Ik zou mijzelf direct op een koolstofdiëet zetten. Stel je voor dat je met een boekje in de hand naar de supermarkt kon gaan en na afloop het aantal CO2-punten optellen. Het zou een schitterende manier zijn om producten te vergelijken, het aantal 'klimaatzondes' in de hand te houden en een beeld te krijgen op het totaalplaatje.

En net zoals Weight Watchers een eigen lijn heeft waar het aantal punten op de verpakking staat, zou je ook producenten kunnen vragen het aantal koolstofpunten op de verpakking te zetten. Eerst de gespecialiseerde bioproducenten, dan de supermarkten en dan de grote merken. Geen Weight Watchers, maar Carbon Cutters. Zou dit project ooit levensvatbaar kunnen worden?

2 opmerkingen:

  1. Het idee is in ieder geval wel super :-)
    Dan moet je er wel nog op een of andere manier op zien te komen dat een slanke koolstoflijn zeer attractief wordt natuurlijk. Waarom wil iemand slank zijn? Waarom doen mensen aan weight watchers? Misschien voor een deel om medische (= verstandelijke) redenen, maar toch vooral om zich sexy'er te voelen, meer zelfverzekerd, mooier, aantrekkelijker, fitter. Die drijfveren zijn niet onbelangrijk.
    Als er een manier zou zijn om die (of andere persoonlijke drijfveren die voor mensen belangrijk zijn) aan het idee te koppelen, dan wordt dit een dikke hit (denk ik)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dat is al lang één van mijn fantasieën: de BTW vervangen door een koolstoftaks! Goed voor de lokale boer (want wie zijn tomaten uit spanje wil laten aanvoeren zal zijn tomaten een stuk uurder betalen), goed voor de consument (als we die taks tenminste zo kunnen regelen dat iemand die milieubewust koopt ook meer overhoudt op z'n voedselbudget), en goed voor het milieu (nog extra als je een deel van de opbengsten opzijzet voor onderzoek naar milieuvriendelijke technologie).

    BeantwoordenVerwijderen