dinsdag 26 januari 2010

Gelezen: De Klimaatoorlogen

Op de voorkant van 'De Klimaatoorlogen' van Harald Welzer staat een schip dat verzand is in de woestijn. Erin lezen is een gelijkaardige ervaring: het gaat echt niet vooruit. Wie toch geïnteresseerd is in zijn boodschap, geen nood, hij komt binnenkort spreken in Antwerpen. Waarover meer op de site van MO*. Wie niet naar Antwerpen kan gaan, kan hier een interview lezen.

Welzer is geen vrolijke jongen. Hij is zeer negatief over de uitkomst van de explosieve mix van klimaatverandering en geweld. Welzer beschrijft nauwkeurig de inertie van de mensen bij grote problemen, die ervoor zorgt dat we het probleem niet oplossen. Hij heeft het over een aantal sociale fenomenen - oorlog, genocide, terrorisme, vluchtelingenstromen - die allesbehalve nieuw zijn. Maar de klimaatverandering zal elk van die verschijnselen fors doen toenemen.

Helaas beschrijft hij niet goed welke specifieke rol de opwarming van de aarde hierin zal spelen. Leerrijk is de beschrijving van de essentiële rol die het klimaat speelt bij het conflict in Darfoer. Maar verder blijft het vaak bij de veronderstelling dat klimaat vooral een kwantitatieve bijdragen zal spelen.

Toch is het goed om aandacht te hebben voor Welzer. Hij stelt immers terecht dat klimaatverandering tot nu toe vooral een thema is van natuurwetenschappers. Die hebben inderdaad goed beschreven wat het probleem is. Maar wat de gevolgen voor mensen zullen zijn, en hoe we mensen ertoe kunnen brengen om hun gedrag aan te passen, is voer voor anderen.

Kom aan, filosofen, psychologen, sociologen, politicologen en soortgelijken, hier ligt een taak voor jullie. En schrijf jullie bevindingen alsjeblieft ietsje sappiger op dan Welzer doet.

Harald Welzer, De Klimaatoorlogen, Ambo, 24,95 euro

Geen opmerkingen:

Een reactie posten