zondag 17 januari 2010

Aankoop III: de naaimachine

Kleding maken zit in mijn genen. Mijn oma van vaders kant was een naaister van topniveau. En als kind kon ik de show stelen met de kleren die mijn moeder maakte. Al zou ik graag in hun voetsporen treden, voorheen deed ik dat niet wegens gebrek aan tijd en moed. Maar dankzij het klimaatplan komt daar nu verandering in: mijn eigen naaimachine staat op tafel.

Ik twijfelde erg tussen de aanschaf van een tweedehands machine en een nieuw apparaat. Het voordeel van dat laatste is dat je garantie krijgt en zeker weet dat het goed werkt. Een particulier zou een leek als mij zomaar kunnen oplichten. Maar op deze site vond ik tweedehands naaimachines met garantie, nagekeken door specialisten. Niet veel goedkoper, maar wel duurzamer dan nieuw.

Helaas leidde mijn designer-aspiraties wel tot een reeks nieuwe uitspattingen: stoffen van aan het Sint-Jacobs en van Oxfam Vintage in Gent en Brussel, naai-accessoires van het Sint-Jacobs en de Veritas en als kers op de taart een naaidoos van Ebay. Maar goed, deze aankopen zullen uiteindelijk wel het klimaatplan ten goede komen.

Het enige waar ik me nog een beetje druk over maak, is dat het zo'n rolbevestigende vrouwenbezigheid is. Waarom heb ik me niet ingeschreven voor een cursus meubelmaken of een gereedschapskist gekocht? Mijn Teerbeminde heeft in ieder geval diep onder de indruk zitten toekijken hoe ik de onderdraad en de bovendraad plaatste. Volgens hem moet iedereen die denkt vrouwen geen verstand hebben van techniek, dringend hun mening herzien op de grond van de vele generaties vrouwen die moeiteloos zo'n machine besturen.

8 opmerkingen:

  1. Rolbevestigend of niet, het is een nuttige bezigheid. Geen drukgemaak dus! Wel veel plezier ermee! :)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. En wat een mooie naaidoos trouwens! De mijne is ook tweedehands, gekregen van mijn schoonmoeder, maar ehm, die heeft alleszins een metamorfose nodig...

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Alle vaardigheden die je in staat stellen om iets te produceren of repareren zonder daarbij afhankelijk te zijn van experts hebben een emanciperende werking. Dus: go Eline!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Zusje, ik ben trots op je. Waneer kan je een droomjurk voor mij produceren?

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik kreeg enkele jaren geleden een oerdegelijke naaimachine van mijn buur. Niemand in de familie moest het hebben toen de ouders naar een flatje verhuisden. Ik ben er heel gelukkig mee want zodra ik achter dat machien zit, vergeet ik alle kopzorgen, to-do lijstjes,...
    Ik heb ondertussen een indrukwekkende verzameling recyclage knopen, ritsen, biaislinten, kantjes,etc. Dus als je iets nodig hebt, hoor eerst eens bij mij vooraleer je naar de Veritas loopt.
    Echt nieuw nieuw maak ik zelden iets, maar de fun zit in het vermaken of 'customizen' zoals dat tegenwoordig zo mooi heet.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. ik sluit mij volledig aan bij Regien.

    tamuzement!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Dames, wat een enthousiasme! Ik kan jullie steun goed gebruiken, want alle begin is moeilijk. Maar ik amuseer mij!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. In verband met het rolbevestigende en de cursus meubelmaken wou ik ook nog melden dat je daarmee, ongeacht je geslacht, wellicht niet zo heel veel aan het milieu bijdraagt. Er staan hele zalen vol meubelen stof te vergaren in kringloopwinkels, terwijl kleren een stuk sneller verslijten. En meubelen zijn doorgaans "one size fits all", terwijl tweedehandskleren moeilijker in je maat te vinden zijn.

    BeantwoordenVerwijderen