zaterdag 23 januari 2010

Kumi Naidoo over Kopenhagen


Ik heb een bloedhekel aan mensen die te pas en te onpas het woord inspirerend gebruiken, maar het is echt wel van toepassing op Kumi Naidoo. De Zuid-Afrikaan was actief in de anti-apartheidsbeweging, verschoof daarna zijn aandacht naar armoedebestrijding en schuldenlast en is sinds kort directeur van Greenpeace.

Vanochtend hoorde ik hem spreken op een bijeenkomst van de Vlaamse ngo's die zich met ontwikkelingssamenwerking bezig houden. Over de klimaatconferentie in Kopenhagen hield hij ons voor dat we niet te pessimistisch mogen zijn. Dat kost alleen maar energie die we beter voor andere dingen kunnen gebruiken. Al bij al wist hij drie goede punten te noemen:

1) Het tijdperk van scepticisme bij regeringsleiders is echt wel over
2) Er is een consensus dat de rijke landen geld op tafel moeten leggen om de armste landen te helpen de oorzaken en gevolgen van de klimaatverandering tegen te gaan
3) Het grote publiek is wakker geschud.

Als je het zo bekijkt. We hebben geen andere optie dan optimistisch te blijven. Door Naidoo als directeur aan te stellen, stijgt Greenpeace in mijn achting. Heb je je trouwens ooit afgevraagd waar ze de mensen voor die coole en hippe acties vandaan halen? Kennelijk kun je je gewoon opgeven op hun site.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten